Home > Assortiment > Ontdek > Brommobiel informatie

Brommobiel informatie

«Alleen senioren rijden in een brommobiel»

NIET WAAR - Brommobielen zijn er niet alleen voor senioren. 53,4% van de nieuwverkopen gaat momenteel naar personen met een leeftijd van onder de 65 jaar. Als het gaat om occaision aankoop is zelfs 82,8% jonger dan 65 jaar.

 

«Brommobielen zijn onveilig, ze zijn gevaarlijk»

NIET WAAR - Exacte cijfers ontbreken en cijfers uit het verleden zijn vaak onzuiver omdat in veel gevallen het onduidelijk is welke type voertugen er exact worden bedoeld. Vaak wordt de brommobiel verward met een gehandicaptenvoertuig en scootmobiel of zitten wij samen in de categorie met bromfietsen en snorfietsen.

AIXAM heeft veiligheid zeer hoog in het vaandel staan. Alle modellen zijn voorzien van een kooiconstructie die, zo blijkt uit diverse testen, prima beschermd. Sinds 2011 kunnen wij als enige grote fabrikant een ABS remsyteem leveren, dit systeem levert extra remkracht en bij slippen blijft de AIXAM bestuurbaar. Verder zijn er nog tal van andere veiligheidselementen te noemen die AIXAM toepast om veiligheid te maximaliseren.

«Brommobielen zijn extreem vervuilend»

NIET WAAR - De samenwerking met KUBOTA voor onze dieselmotoren stelt ons in staat om voertuigen te leveren met een zeer lage uitstoot aan CO2 en die tevens zeer zuinig in verbruik zijn. Testen wijzen uit dat de utstoot slecht 80g/km is, wat ruim minder is dan de norm van 125g/km, opgesteld door het Europees parlement.

Sinds mei 2013 levert AIXAM een volledig elektrische brommobiel onder de naam eAIXAM. Deze nieuwe vorm van mobiliteit geeft natuurlijk geen uitstoot.

«Iedereen mag zomaar in het verkeer een brommobiel berijden»

NIET WAAR - Om in een brommmobiel te mogen rijden heeft u een rijbewijs nodig. AM (bromfietsrijbewijs), B of A.

De brommobiel mag niet op het fietspad en dient net als de auto op de openbare weg te rijden.

«De elektrische brommobiel heeft een te klein bereik»

NIET WAAR - De gemiddelde Nederlander rijdt 25,2 km per dag met een gemiddelde snelheid van 30 km/h. De acceradius van de eAIXAM biedt u onder normale omstandigheden ongeveer 80 km bereik. Het opladen duurt maximaal 3,5 uur. De eAIXAM is ontworpen voor u dagelijkse mobiliteitsbehoefte, in de stad of daarbuiten. Het is een assortiment wat vooruit kijkt.

«Brommobielen zijn luidruchtig»

NIET WAAR - AIXAM heeft met het nieuwe SENSATION assortiment en de nieuwe KUBOTA-motor wederom een geluidsreductie weten te bereiken.

De voordelen zijn: gedempt geluid en verminderde trillingen voor u en uw omgeving.

«Algemene brommobiel informatie»

 

Wat is een brommobiel?

Een brommobiel is een kleine auto die zonder autorijbewijs (minimaal rijbewijs AM) mag worden bestuurd. Toch moet een brommobiel zich houden aan de regels van een personenauto, dit met een beperkte snelheid van maximaal 45km per uur. Vaak wordt een brommobiel in de volksmond 45km auto genoemd. Volgens de wet moet een brommobiel voldoen aan:

- Europese typegoedkeuring

- twee zitplaatsen

- maximumgewicht 425 kg

- maximumsnelheid 45 km/uur

- maximumvermogen 6 kW (8,15 pk) 

Rijbewijs, wanneer mag u brommobiel rijden?

- met een AM Rijbewijs

- met rijbewijs B (auto) of rijbewijs A (motor)

- als rijbewijs B (of A) is verlopen*

 - als rijbewijs B of A om medische redenen ongeldig is. 


*
Wilt u brommobiel rijden als het autorijbewijs is verlopen, dan kunt u bij de gemeente een nieuw AM Rijbewijs aanvragen!
Dit geldt als het autorijbewijs is verlopen ná 1 juli 1985. Vanaf die datum hoeft u niet meer opnieuw af te rijden als het rijbewijs is verlopen, dus is een examen voor het AM Rijbewijs niet nodig!

Mocht u uw verlopen rijbewijs (behaald ná 1 juli 1985) kwijt zijn, kunt u zich ook in het gemeentehuis melden.

Als u geen autorijbewijs hebt of het autorijbewijs is verlopen vóór 1 juli 1985, dient u het theorie en praktijk examen voor het AM Rijbewijs af te leggen. Het theorie-examen is voor brommobielrijders en bromfietsers het zelfde.

Het AM Rijbewijs bestaat uit theorie en praktijk.

Brommobielrijders zullen een ander praktijkexamen afleggen dan bromfietsers, namelijk een aantal behendigheidsproeven op een verkeersluw terrein.

Vanaf 16 jaar mag je rijden in een brommobiel. Vanaf 15,5 jaar mag je theorie-examen doen.

Rijbewijskeuring of de medischekeuring 

Volgende de Nederlandse wet dienen bestuurders vanaf 75 jaar minimaal elke 5 jaar een medische keuring te ondergaan. Indien uw rijbewijs B vanuit medisch oogpunt niet meer kan worden verlengd, dan behoudt u het AM rijbewijs waarmee u nog steeds brommobiel mag rijden! Meer informatie over de rijbewijskeuring vindt u op de website van het CBR: http://cbr.nl/4396.pp

Klik hier om direct informatie aan te vragen over de brommobielen van AIXAM: http://www.aixam.nl/nl/info-brochures