Home > Nieuws > Brommobiel tweedehands kopen: 7 punten om te checken

Brommobiel tweedehands kopen: 7 punten om te checken

U kunt prima een brommobiel tweedehands kopen bij een particulier, een garage of via een aangesloten AIXAM dealer. Uiteraard is het hierbij wel belangrijk om op een aantal punten te letten. Wanneer een brommobiel niet meer nieuw is, dan is het bijvoorbeeld goed om vooraf inzicht te hebben in het verleden van de brommobiel. U wilt weten of er goed mee om is gegaan en of de brommobiel nog een aantal jaren mee kan. Het onderhoudsboekje moet u dus goed doornemen.

 U kunt bij alle AIXAM dealers uiteraard ook een tweedehands brommobiel kopen. Zo weet u zeker dat deze in een prima conditie is en door een ervaren dealer is nagekeken. Wilt u een brommobiel van een particulier kopen? Dan is het belangrijk om de onderstaande 7 punten te checken.

1. Het bouwjaar van de brommobiel

Uiteraard is het goed om te kijken naar het bouwjaar van een brommobiel. Over het algemeen geldt dat het risico op mankementen toeneemt naarmate de brommobiel ouder wordt. Dit geldt voor alle voertuigen zo, maar personenauto’s worden hierop verplicht jaarlijks gekeurd. Deze verplichting geldt niet voor brommobielen. Het is daarom extra belangrijk om goed te kijken naar de leeftijd van de brommobiel.

2. Luister goed naar de motor

Een goede en gezonde motor loopt rustig en laat geen vreemde of haperende geluiden horen. Het is altijd goed om de brommobiel even stationair te laten draaien en goed te luisteren. Vaak is het hoorbaar wanneer de motor niet meer helemaal in goede staat verkeert of wanneer er duidelijk iets mis is.

3. De staat van het interieur

Over het algemeen geldt dat de staat van het interieur u veel vertelt over de manier waarop er met de brommobiel is omgegaan. Is deze altijd netjes onderhouden en is er goed mee omgegaan? Dan zal dit te zien zijn aan het interieur. Is er sprake van veel vlekken, gaten in bekleding of defecten in het interieur? Dan is dit vaak een teken dat er niet heel goed met de brommobiel is omgegaan. Dit kan helaas ook betekenen dat er geen of weinig onderhoud heeft plaatsgevonden, wat het risico op mankementen verhoogt.

4. Aanwezigheid van het onderhoudsboekje

Het is altijd goed wanneer er een onderhoudsboekje bij de brommobiel aanwezig is. Voor personenauto’s geldt een verplichte jaarlijkse APK, maar voor brommobielen dit niet. Er kan een AVK (AixamVeiligheidsKeuring) worden uitgevoerd, maar dit is vrijwillig. Een onderhoudsboekje geeft u een goede indruk van de mate waarin de brommobiel is onderhouden. Hoe beter het onderhoud, hoe kleiner het risico op problemen.

5. Wat is de kilometerstand van de brommobiel?

De kilometerstand kan u veel vertellen, zeker wanneer u deze kilometerstand in verhouding zet tot het bouwjaar. Is er dagelijks 20 kilometer mee gereden of is er gemiddeld wekelijks slechts 5 kilometer mee gereden? Dit is uiteraard slechts een voorbeeld. Een hogere kilometerstand geeft aan dat de kans bestaat dat meerdere onderdelen op korte termijn aan vervanging toe zijn.

6. Is er nog sprake van garantie?

Het spreekt voor zich dat het altijd beter is wanneer u een tweedehands brommobiel mét garantie koopt dan zonder. Voor u als koper is het prettig om te weten waar u naartoe kunt als u te maken krijgt met technische mankementen. Als er nog garantie aanwezig is, dan biedt dit vaak financiële voordelen. Kosten kunnen in bepaalde gevallen hoger oplopen wanneer er geen garantie meer actief is.

7. Maak altijd een proefrit

In alle gevallen is het belangrijk om een proefrit te maken voordat u de eventuele koop sluit. Tijdens het rijden kunnen u ineens zaken opvallen, zoals vreemde geluiden uit de motor of instabiliteit op de weg. Dit zijn zaken die u niet opmerkt als de brommobiel stilstaat. Maak dus altijd een proefrit als u een tweedehands brommobiel wilt kopen.


Koop uw tweedehands brommobiel bij een Aixam dealer

Uiteraard is het in alle gevallen het best om een tweedehands brommobiel te kopen bij één van onze dealers. U heeft dan de zekerheid dat de brommobiel perfect in orde is op het moment van aankoop, zodat u gegarandeerd veilig de weg op kunt. Daarnaast wordt er een AVK uitgevoerd voorafgaand aan de verkoop. U heeft altijd zekerheid en dat is wel zo prettig.


Neem contact op  erkende aixam-dealer  stel uw aixam samen

14/02/2023