Home > Nieuws > Welke brommobiel mag u rijden zonder rijbewijs?

Welke brommobiel mag u rijden zonder rijbewijs?

De brommobiel wordt steeds populairder, zowel onder het oudere als het jongere publiek. In de jaren ’80 kwam de allereerste brommobiel op de markt, maar er is sindsdien veel veranderd. Zo reden veel brommobielen in het verleden nog op drie wielen, terwijl de meeste brommobielen die je tegenwoordig  ziet echte mini-auto’s mogen worden genoemd. AIXAM werd al in 1983 opgericht en is door de jaren heen veel moderner en professioneler geworden. Wij vertellen u graag meer over de brommobiel én over welk rijbewijs u nodig heeft om een brommobiel te mogen besturen.

Wat is een brommobiel precies?
Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig dat gezien kan worden als een verkleinde variant van de reguliere personenauto. Tegenwoordig zijn de brommobielen bijna niet meer van reguliere personenauto’s te onderscheiden. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de brommobielen de laatste jaren veel moderner en ruimer zijn geworden. Een brommobiel is voorzien van een beperkte maximumsnelheid van 45 kilometer per uur, waardoor ze ook wel ‘45 km auto’s’ worden genoemd.

Waar mag worden gereden met een brommobiel?
Met een brommobiel mag - of eigenlijk moet - er op de rijbaan worden gereden. Wat dit betreft kent de brommobiel dezelfde plaats op de weg als de personenauto. Het is niet toegestaan om met een brommobiel op een fietspad te rijden. De brommobiel kent een snelheidsbeperking van 45 kilometer per uur, waardoor het niet is toegestaan om met een brommobiel te rijden op wegen die voor langzaam verkeer zijn uitgesloten. Hierbij kunt u denken aan autowegen en snelwegen.

Met welk rijbewijs mag u een brommobiel besturen?
U heeft geen autorijbewijs (rijbewijs B) nodig om een brommobiel te mogen besturen. Om een brommobiel te mogen besturen, heeft u een rijbewijs AM nodig. Dit rijbewijs staat ook wel bekend als het bromfietsrijbewijs. Om dit rijbewijs te behalen, moet er een theorie-examen en een praktijkexamen worden afgelegd. Het theorie-examen mag worden afgelegd vanaf een leeftijd van 15,5 jaar. Het volgen van praktijklessen en het afleggen van het praktijkexamen zijn toegestaan vanaf een leeftijd van 16 jaar. Dit betekent dat de brommobiel ook bestuurd mag worden door personen vanaf 16 jaar en ouder.

Rijbewijs AM is het minimale rijbewijs
Voor het besturen van een brommobiel is het verplicht om minimaal rijbewijs AM te hebben. Dit betekent dat u ook een brommobiel mag besturen wanneer u in het bezit bent van rijbewijs B (auto) of rijbewijs A (motorfiets). Heeft u een rijbewijs A en/of B behaald in het verleden, maar is deze verlopen? Wanneer u dit rijbewijs ná 1 juli 1985 heeft behaald, dan kunt u bij uw gemeente een rijbewijs AM aanvragen zonder opnieuw examen te doen.

Ontdek de voordelen van een Aixam
De AIXAM brommobielen bieden vele voordelen voor elke bestuurder. Een heel belangrijk voordeel is dat een AIXAM brommobiel zeer zuinig in verbruik is, waardoor het besturen van een brommobiel financieel een aantrekkelijke keuze is. De brommobielen zijn te verkrijgen in tal van moderne modellen én kleuren, waarbij het interieur van alle gemakken voorzien is. Daarnaast zijn de brommobielen zeer veilig en bovendien betaalbaar in aanschaf. Voor jongeren die twijfelen tussen een brommer, scooter of een brommobiel gelden natuurlijk ook de voordelen van een AIXAM brommobiel. Zo hoeft er geen helm gedragen te worden in een brommobiel en verloopt de rit van A naar B altijd warm en droog.

Kom langs bij de AIXAM-dealer
Het is belangrijk dat uw nieuwe AIXAM goed bij u past. Daarom heeft u bij ons de mogelijkheid om uw AIXAM eenvoudig online samen te stellen. Uiteraard bent u ook welkom bij één van de dealers bij u in de buurt. Wilt u eerst meer informatie of heeft u behoefte aan advies? Neem dan gerust contact met ons op.


neem contact op  erkende aixam-dealer  stel uw aixam samen

14/03/2023